Надзвичайні події | |
![]() | |
АДМІНІСТРАЦІЯ ПОЛТАВСЬКОГО ЦЕНТРАЛЬНОГО РИНКУ НЕ ХОЧЕ ГОВОРИТИ ПРО ПОЖЕЖІ |
Політика | |
![]() | |
Полтавської мерії треба брати приклад з Одеської |
Україна і світ | |
![]() | |
Двійник Енштейна працює таксистом в Нью-Йорку |
Суспільство | |
![]() | |
САЛАТ «ОЛІВ'Є» ОЧОЛИВ ТОП ПЕРЕДНОВОРІЧНИХ СТРАВ ПОЛТАВЧАН |
Скандали | |
![]() | |
НА САККО ПРОДОВЖУЮТЬ БУДУВАТИ АВТОЗАПРАВКУ |
Спорт | |
![]() | |
Как проходят новогодние каникулы полтавчан: велосипедисты открыли сезон 4 января (фото) |
Культура | |
![]() | |
Педагоги стали кращими «Студентами року – 2012» |
Люди | |
![]() | |
Людмилі Гурченко 12-го листопада виповнилося б 77 років |
Авто | |
![]() | |
Ціни на бензин можуть знизитися |
Офіційно | |
![]() | |
Дітей реєструють безкоштовно |
Главная » Статьи » Суспільство » Суспільство |
Новий мішок помитих яблук засипають в овочерізку. Їх подрібнює на кашу. - Давлю тут уже 12 років, - каже Віктор Лінник. - Знаю осталася точка на вулиці Комунарська. Так там раз видавив, а воно, мать його, не той вкус, що треба. Мже, що з їх оборудуванієм не так. - А ще в районі сік видавлюють, в селі Сиверинівка, - говорить його товариш, себе не називає. - Але туди вісім кілометрів чесать треба. Віталій Зуй набирає перетерті яблука у відра, пересипає у білий цукровий мішок. Кладе під прес у залізний круг з дірочками. Обертає ручку. Внизу металевий диск стискує яблука. Сік по спеціальному жолобу стікає у відро. Віктор Лінник підставляє під цівку рожевого ківшика. - Оце, бомба, Маю найсмачніший із усіх яблучних сортів, "Сніжний". З мішка виходить 20 літрів соку, вже закрив 105 літрів, - робить великий ковток. Голосно цмокає губами. - Моя дружина працювала в кабаці "Болгарія" в Дніпропетровську. Так раз з дому взяв туди дві баклаги по п'ять літрів цього напою. Її хозяйка як попробувала, пристала, давай продавать шалені бабки получатимеш. Я кажу, підожди, цей продай а потом, що, сам воду пий. Ні, не вийде. Тим паче сік гарно під водочку йде. У дворі пахне яблучним оцтом, літають оси й мухи. Лазять по пресові, жолобу. Збоку стоять п'ять мішків зі жмикрутом. - Основний наплив людей був в кінці серпня, але й зараз дзвонять, щоб записатися чергу. Їдуть з усього району, багато з Полтави, Кременчука й Гадяча. Там пункти з пресами для виготовлення соку загналися з цінами, підняли їх сильно, - каже Віталій Зуй. - Часто привозять "Білий налив", його в цьому році дуже багато. Але він кислий, а через особливу м'якіть дає мало рідини. Для соків найкращі пізні, зимні сорти. Наприклад "Кальвін" чи "Слава побєдітєлю". Починають привозити виноград. До двору заходить 32-річний Олексій Кошілєв. На сік привіз падалішніх яблук "Антоновки". - Везти на пункт переробки вигідніше, ніж купувати власний прес. Вдвічі менших розмірів коштує 400 гривень. А ще пару тисяч на овочерізку треба викинути, бо заманаєшся їх на тертушку терти, - каже. - Плюс банка магазинного соку коштує 25 гривень. Модного в пакетах, наприклад "Садочок", більше десяти за літру. А тут за 20 літрів 9 гривень платиш. І знаєш, що в нього ні порошку ні води не добавлено. Найгірше в області яблука вродили в Диканському, Гадяцькому, Карлівському, Пирятинському та Чорнухинському районах. Найкраще в Полтавському, Зіньківському, Глобинському та Великобагачанському. - В цьому році у нас урожай гарний, назбирали більше чотирьох мішків, - говорить 50-річна Валентина Петрівна. Збирає яблука на власному подвір'ї. - Але багато яблук осипалось або попеклось на сонці. В області пункти для виготовлення соку є в кожному районі. Працюють нелегально. Роботу не афішують, бояться податкової інспекції. Про них знають тільки місцеві жителі. Найбільше таких пунктів у Полтавському, Диканському, Зіньківському, Лохвицькому та Карлівському районах.Сергій Савченко | |
Всего комментариев: 0 | |